tiistai 1. tammikuuta 2013

Gamelan

Sunnuntaina 2.12.

Balilla joka kylässä on oma gamelan-orkesteri. Orkesteri muodostuu kylän miehistä ja erikokoisista bambusoittimista jotka on koristeltu värikkäin lohikäärmein ja päivänvarjoin. Meidän villan jokapaikan-Ketut kutsui meidät kuuntelemaan kun hänkin oli mukana soittamassa kahden gamelan-orkesterin esityksessä japanilaisten villan rakennuspaikalla tässä ihan meidän lähellä. Esitys kuvattiin Japanin televisioonkin. Gamelan-orkesterit saapuivat paikalle kuorma-autoilla ja kokosivat soittimet mutaiselle loivalle rinteelle. Soittajilla on yhtenäiset esiintymisasut ja esim näillä kahdella orkesterilla oli eriväriset soittimet ja asut. Esitys kesti kolme tuntia. Istuimme kivikasoilla alueen reunalla pyllyt puutuneina paikalle kerääntyneiden kyläläisten kanssa. Ihan loppuun asti lapset eivät jaksaneet olla, mutta kuulimme loput huvilalla ja näimme ilotulituksenkin.



Bambusoittimet eli jekongit ovat itse tehtyjä eripituisista ja -paksuisista bambuista. Niitä soitetaan hakkaamalla puisilla nuijilla. Isompien jekongien soittaminen on tosi hikistä puuhaa ja vaatii "habaa" ja kovaa kuntoa. Isoimmat nuijat painavat paljon ja soittajat suorastaan hyppivät rytmissä. Soittotaito periytyy usein isältä pojalle, mutta joskus voi muutenkin päästä soittamaan. Meille mm. esiteltiin eräs japanilainen poika joka oli mukana soittamassa. Lapsemmekin ovat päässeet kokeilemaan soittamista.

Gamelan-orkesterit soittavat balilaisten seremonioissa ja tapahtumissa. Ne voi myös tilata soittamaan vaikka esiintymään turisteille. Juhla-aikoina ja seremonioitten aikaan gamelan-orkesterien soitto kantautuu huvilalle yötä myöten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti